torsdag 14 oktober 2010

sista textigtryckslektionen

Tyvärr har jag nu gått på min sista lektion i textiltryck på Nyckelviksskolan. Det har varit jättekul! Alla i klassen jobbade jättemycket nu precis innan kursen tog slut. de flesta har varit i skolan några sena kvällar. Det har inte varit för att vi behövde det eller för att vi hade uppgifter som skulle göras klart utan för att vi ville hinna så mycket som möjligt eftersom det har varit så kul! Jag tryckte över fem meter tyg i måndags. Här är resultatet.
Färgerna är mest riktiga på den övre bilden. De blev lite bleka i den undre. Det jag gjorde var att rapportera mönstret som vanligt och sedan när det var klart trycka ovanpå det med en annan färg lite bredvid det första trycket. På så sätt blev det nästan en 3d effekt på det och tyget blev mer levande.
I det första tyget tryckte jag den extra färgen lite på måfå utan ett kontrolerat mönster. På nästa tyg tryckte jag varannan i ett schackmönster. I dessa två tyger ville jag tänka mycket på färgvalet. I de andra trycken har det inte varit det centrala eftersom jag ville ha ett experiment och inte ett snyggt resultat. Det brun-rosa tyget blev väldigt snyggt. Av det har jag tryckt nästan tre meter så det kan bli lite vad som helst. Funderar på gardiner.
På sista lektionen hade vi genomgång av vag vi gjort. Det va kul att se vad de andra i klassen har åstakommit! Här kommer några exempel. Det första är ett av Maxims tryck. Det är från en teckning han har gjort. Det var så stort att det krävdes fyra ramar dör ansiktet. mycket jobb med att beskikta och belysa ramar. Vackert resultat! Eller som maxim skulle säga: "Den är fet!"
Nästa mönster är Simons. Ett snyggt mönster med grenar och sånt som jag gillar! Mönsteridén kom faktiskt från mig när han satt och ritade supersnygga fåglar med hattar på men inte visste hur han skulle sätta dem i tyget och jag hade en liten lektion om osynlig rapport. Det blev supersnyggt!
Det sista tyget är Edits. Hon fastnade vid en uppgift och bestämde sig i sista minuten för att bara göra någonting. Då blev resultatet dom här äpplena! Jag tycker att dom blev jättesnygga. Dessa är på en diskhandduk och skimrar i guld. Hon gjorde även äppelbeprydda bebiskläder som blev jättesnygga.
//Maya

onsdag 13 oktober 2010

Skulpturs födelse

Nu har jag äntligen tagit form på min fisk som jag visade förut! Jag fick ett roligt förslag av min kära mor i kommentarerna till det inlägget. Hon tyckte att jag skulle göra en fontän av den och att den skulle spruta vatten ur munnen. Tyvärr gick inte det för då skulle jag tänkt på det från början. Den kan nu spruta vatten genom huvudet istället så att den får en dusch i alla fall! Därav plaströret nedan.
Jag får alltså hugga ut betonggjutningen som jag gjort från en lerfigur. Det betyder att lergrejen jag gjorde endast ger ett betongdjur. Om detta misslyckas är alltså flera veckors jobb förstörda. man måste vara väldigt försiktig när man hugger, annars kan betongen också gå sönder.
Jag tog stora risker när jag gjorde min lerfigur eftersom jag gjorde en spretande svans och byggde mycket på höjden. Läraren hade valt att vi skulle göra fiskar eftersom deras låga avlånga form passar bra för att gjuta betong med. Hon blev därför lite förvånad när jag gjorde en sittande fisk.
Svansen gick av men det får jag ta Karlssons klister och sätta tillbaka, ytan på fisken blev ojämn eftersom det var så liten yta med tryck på. Men på huvuddelen blev det bra och det är det viktiga.
Här är en klasskompis Karins fisk. Den föddes väldigt lätt, hon slog på gipsen ett fåtal gånger sedan föll den i två delar och fisken va fri! Bara lite gips kvar i ögat.
//Maya

tisdag 12 oktober 2010

Rundstickad höstsjal

Nu när det är höst blir man sugen på att sticka! på stickcafét vi skrev om började jag för första gången sticka någonting till mig själv! Jag har svårt att använda sådant som jag gjort men nu bestämde jag mig för att sticka en halsduk. Den var jätteenkel att sticka. jag stickade den på en rundsticka med ekologiskt alpackaull. Det är väldigt lent och inte alls stickigt! En vecka tog det mig och jag är redan inne på nästa som är beställd av en kompis.

Den går att använda på flera sätt beroende på hur många varv man snurrar den, om man snurrar den två varv kan man ha den både runt axlar och hals vilket är väldigt skönt nu när det börjar bli kallt. Den har varit välanvänd sen den blev klar!
//Maya

måndag 11 oktober 2010

Sammarbete

Jag och min klasskompis Johanna bestämde oss för att samarbeta på ett tryck en dag när vi var kvar länge efter skolan. Det började väldigt bra. Jag hade en idé om att använda helt tomma ramar och på så sätt få en fyrkantig färgfläck. det tyckte hon lät kul så vi letade upp alla färgglada färger i färgköket. Där finns en massa restfärger från när vi har tryckt förut.
Det blev vackra färgglada färgfyrkanter. men självklart kunde vi inte stanna vid det :) Vi valde ut varsin gammal ram som vi använt till någonting annat och tryckte det.
Jag gillar tycket bättre innan vi tryckte som galna på det, men det var ett kul experiment! Och jag (vi) måste komma ihåg att sluta i tid innan det förstörs.
//Maya

torsdag 7 oktober 2010

Lätt tryck

Jag kände att tiden i den här kursen började rinna ut och jag ville hinna göra mycket mycket mera. Jag kände mig lite trött på alla små linjer som jag använt i de andra trycken. Nu ville jag ha stora färgfält och starka kontrasterande färger. Blev lite inspirerad av gamla Marimekkotyger. Färgen ser väldigt blå ut men den var egentligen mer grönblå.


Jag använde mig av plastblad som jag skar ut en fyrkant i sedan placerade jag bara ut den där jag ville ha den och rollade på färgen, enkelt! Sedan använde jag mig av biten som blev över när jag skar ut och förminskade den lite på varje sida för att få en rand där färgen möter varandra.


Jag blev jättenöjd med färgerna för helt utan att jag prövat fram det märkte jag att färgen av det rosa och det grönblå tillsammans blev en helt perfekt lila! Vilken överraskning! Tyvärr blev jag inte så nöjd med trycket i övrigt. Det var lite för svårt att göra det jämt och snyggt utan att kladda. Det rosa blev lite flammigt vilket inte alls va vad jag hade tänkt och det läckte bakom plasten här och där och gjorde fläckar. Min lärare Jenny sa att det är jättesvårt att göra stora färgfält utan att det blir kanter och sånt. Marimekko använde väldigt stora ramar och hade inte samma problem. typiskt. men jag försökte i alla fall!


det är ganska skönt att jag inte blev så nöjd med dethär tyget för det gör att jag inte behöver vara så försiktig med det, picknickfilt kanske? :P
//Maya

onsdag 6 oktober 2010

Färgglatt experiment

Efter att jag gjort trycken i det förra inlägget blev jag ännu mer sugen på att experimentera med färgerna och göra ett färgglatt tyg! Jag använde den första ramen jag gjorde i kursen. I stället för att använda en färg la jag en mängd färger efter varandra i små klickar i ramen
Sedan var det bara att rakla på så blev det ett tryck i regnbågens färger! Jag la ramen så att trycken överlappade varandra och fick på så sätt ännu fler färger där mönstret mötte varandra! Jag tycker om att man kan få en annan färg när man trycker färgerna på varandra. Man vet inte riktigt vilken färg det kommer att bli eller hur det kommer att se ut!
Såhär blev helheten. Funderar på att göra en duk. Den är inte så bred men ganska lång så det skulle kunna bli en sådan duk som ligger på mitten av ett bord. vet dock inte om min kille skulle låta mig ha något så färgglatt och icke stilrent på bordet :P
//Maya

tisdag 5 oktober 2010

Elefanttryck

Fick en bra kommentar på mitt förra inlägg från Metamorphosis som tyckte att jag kunde fortsätta med trycken lite och att det skulle passa att komplettera med svart! det tyckte jag lät bra! Jag försökte göra en siluett av två elefanter


Mittentrycket gjorde jag först men det blev inte riktigt som jag hade tänkt mig, plus att jag råkade flytta en plastbit under gång så att svansen blev jättetjock :P Men efter det gjorde jag trycket ovan där jag använde den andra delen av vad jag hade skurit ut (i plast) och duttade med en natursvamp på det. Man ser det inte här med det blev faktiskt ganska bra! (Det ovan alltså)


eftersom att jag hade lite plats kvar på tyget passade jag på att göra några extra elefanter! och som det oftast blir med mig blir jag mest nöjd med det oplanerade jag får för mig när jag gjort det jag planerat eller inte orkar fortsätta med det!

//Maya

söndag 3 oktober 2010

Experimenttryck

I början av veckan som var fick jag en liten dos av höstdepression som gjorde att jag inte alls ville göra det jag borde göra på lektionerna. Detta gjorde att jag bara satt och ritade väldigt länge men när jag äntligen tog tag i mig själv så visade det sig att min ram hade blivit snodd. Det gjorde att allting kändes hopplöst. Efter en stunds tomt stirrande tog jag tejpen och tejpade lite mållöst på en ram och plockade fram dom gladaste färgerna jag kunde hitta för att muntra upp mig själv gjorde jag dessa experiment.
Jag använde mig av en slickepott och duttade ut färgerna runt mönstret på ramen och sedan spred jag ut dem. Det blev som jag ville på det första trycket som är här under. Efter det första trycket hade ju färgerna redan blandats lite vilket gjorde att de blev mindre och mindre färgglada, men snygga på andra sätt.



Jag funderar på att sy påsar av dom men det känns lite småtråkigt. några andra förslag? :)
//Maya