torsdag 31 mars 2011

Skalbagge

Skalbaggen fortsätter att växa fram! Först gick det lite trögt och jag fick ont av att banka och banka, men nu känner jag att jag börjar få lite flyt! Det går mycket snabbare sen jag fattade att man skulle värma plåten lite då och då för annars hände det ingenting. Nu ska jag löda ihop delarna och fixa någon fin yta på den. sen är det bara lite finlir kvar!
//Maya

onsdag 30 mars 2011

Stilleben med speglar

Idag Målade jag ett stilleben med speglar. Vår lärare hade varit gullig och ställt i ordning så att det bara var att välja ett ställe man trivdes att sitta på. Som vanligt började hon med att läsa en text om konstnärlighet och sånt. Det är väldigt stämningsfullt och man får en bra start.
Jag valde några glaskärl som jag tycker är väldigt vackra och utgick ifrån dem. Jag gjorde först en med detaljerad målning (Den undre) och sen en lite snabbare som jag blev mycket mer nöjd med (Den övre). Det blev så himla fin sol idag som lös genom dem och skapade fina skuggor.
//Maya

Vårutställning!

Välkomna till Nyckelviksskolans vårutställning! Jag kommer att vara i skulptursalen på lördagen från klockan 12 till 14 som "värld" så om ni vill hälsa på mig så är det lätt att hitta mig där! Annars får ni ringa mig så att vi kan mötas upp. De kommer vara ca 5000 på dessa tre dagar så det kan annars vara svårt att stöta på varandra! Lämna gärna en kommentar om ni kommer så jag vet!
Om ni kommer och vill träffa mig kan ni ringa 0763284650! Jag kommer att vara där fredag och lördag.
//Maya

måndag 28 mars 2011

Ny kurs!

Jag har börjat på de sista kurserna på Nyckelviksskolan nu. Det är "Teckning målning" och "Metall". Det känns lite sorgligt att det tar slut efter det här men sånt är livet! Man kan inte ha så här kul hela livet... bara nästan! vår första uppgift i metallen var att göra en ägghållare. Jag gjorde en ganska enkel sådan för att få känna på materialet lite, men har inte tagit någon ok bild på den. Efter det fick vi uppgiften att göra någonting inspirerat på orden kropp och skal. Jag bestämde mig efter lite övervägande att göra en skalbagge. Min första ide var att sticka sockor av ståltråd som kunde stå av sig själva. Skippade den idén när jag såg hur fin mönstringen blev efter att man hettat upp metallen.
Då ville jag hellre ha någonting där man såg den fina ytan. Jag är nu lite kär i mönstringen som blir på metallen. Om det inte vore ett så långsamt material kanske det skulle va nått att tänka på för framtiden!
Här är alltså lite olika bilder på skalbaggens kropp. Den ska få lite rygg, huvud och vingar så ska ni se att det ser någorlunda ut som en skalbagge.
Johannas ägghållare. Den är lite inspirerad av en tand och dess rötter. Blev kul skuggor av den!
Karins ägghållare. Jag gillar den för det blev någon slags rörelse i den. Som om den åmar sig lite.
Sist ett litet tips för alla som känner att näsan rinner och halsen gör ont! gjorde väldigt gott te idag. Det är bara ingefära, nejlikor och honung. Ingefära för immunförsvaret och nejlikor och honung för lilla halsen! Funkar hur bra som helst.
//Maya

lördag 26 mars 2011

Keramik

Här är en knölig liten kopp som jag gjorde i början av keramikkursen jag hade inte ägnat varken tid eller tanke på den vilket gjorde att jag var helt fri att leka med glasyren utan att bry mig om det blev fult! Därför blev det en "Sverigekopp" där glasyrerna gick lite omlott. eftersom glasyrerna inte har så mycket färg innan de bränns kände jag knappt igen den efter bränning! den blev helt klart färgglad. Kul färgprov men en ganska ful kopp.
Jag vill visa lite underbara saker som mina klasskamrater har gjort! Alla är sjukt duktiga och det är väldigt kul att vara i en sån inspirerande miljö! Lite av det jag visar kommer kanske finnas på vårutställningen skolan kommer ha 8-10 april! Och allt är självklart mycket finare i verkligheten. Den första är en finurlig tekanna som Karin S har gjort! Här har den inte haft sista bränningen ännu, den blev ännu finare bränd men det har jag tyvärr ingen bild på. Hon fick röda läppar, rosa kinder och en blå liten mössa som lock!
Den lilla isbjörnen har Daniela gjort. Så söt! Den har lite plast om tårna för att torka jämnt.
Här är kantarellfamiljen som Viktor har gjort! Pappan doppar tårna i vattnet med skorna och portföljen vid sidan av och de två kivande barnen bredvid. De är underbara!
En av de första uppgifterna vi fick var att göra ett hus. Jag gjorde Muminhuset som jag skrivit om och Edith gjorde det här fina huset på hjul! Jag älskar det. Det är så drömskt. Hennes ide var att göra flera med ett litet lok men vi hade sån tidsbrist. Färgerna blev väldigt bra.
//Maya

fredag 25 mars 2011

Sått & klart!

Det har kliat i mina fingrar hela vintern efter att sätta igång och odla inför balkongsäsongen! Inte för att jag har gröna fingrar eller så, brukar faktiskt aldrig lyckas med mina odlingsförsök, men jag tänker att man inte får ge upp så lätt! Visste inte riktigt hur man brukar göra, tänkte ungefär som att bästföre datum gäller oöppnad förpackning, så det blev visst ganska många av samma. Det blir till att ge bort gula pärontomater och persilja till alla jag känner för jag vet inte hur jag ska på plats med 35 plantor av varje på min lilla balkong. Utöver dessa så har jag även sått körsbärstomater, koriander, kumguat och röd paprika. De tre senare frösorterna kommer ifrån Mayas lärare som hon fortfarande har kontakt med och som samlar alla frön hon kommer över ifrån frukt och grönt ifrån hela världen. Maya fick alltid som uppgift att ta med frön
från semesterresan för att ta med till skolan. Dessa bytte vi till oss mot egenimporterade mangos från Brasilien. De har legat på fönsterbrädan i nästan ett år så vi får se om det blir någonting utav dem! Om en vecka börjar min kurs i balkongodling och jag är väldigt förväntansfull!
/Lisa

torsdag 24 mars 2011

Stickade Sockor

Äntligen är jag klar med mina sockor som jag gjort av ett garn som jag köpte på syfestivalen. Man fick med ett kit med garn, stickor och beskrivning. Jag trodde aldrig jag skulle bli klar, garnet är så tunt och stickorna med så det gick jätte långsamt! Och det blev inte några raggsockor direkt och de sitter väldigt löst trots att jag efter att ha gjort klart hela hälen på första sockan repade upp och gjorde om utifrån storlek 6-8 år. Antingen stickar jag extremt löst eller så är det något fel på beskrivningen. De är väldigt fina till mönstret iallafall, fantastiskt att det blir så av sig själv utan att man behöver hålla på att byta färg och så! Och nu har jag lärt mig att göra en ny typ av häl som jag inte kunde förut. Kanske räcker resten av garnet till ett par barnsockor till min son?

/Lisa

måndag 21 mars 2011

Keramik

Nu är Keramikkursen avslutad. Det känns tomt och tråkigt men den ersätts av metall och målning. Jag har fortfarande några saker kvar att göra i keramiken så helt slut är det inte!
En av de första uppgifterna i kursen var att arbeta efter en bild på någonting. Då gjorde jag den här ljusstaken som jag skrev lite om i ett inlägg för ett tag sedan, där ser man hur den såg ut innan glasyren.

Här är den lilla grodan som såg så söt ut innan. Den blev en katastrof. först gick armarna av i första bränningen, sedan när jag skulle glasera så var glasyren alldeles för tjock så att den inte var transparent. Det gjorde att den blev helt gul i stället för grön. Inte nog med det! Jag torkade inte bort glasyren ordentligt där skarven var till armarna vilket gjorde att den inte gick att limma ihop. misslyckat, men men man måste ju ha något sånt också. tidigare inlägg om grodan: första och andra.
Nu kommer herr gurka! Han har inte jag gjort, det är viktor som går i min klass som har gjort honom! Jag tog med herr gurka för att jag tycker att han är så underbar.
Slutligen en bild på Edit som glaserar sin fågelmanick! väldigt fin.
Jag har några fler bilder från keramiken men det tar jag en annan dag! God natt!
//Maya

lördag 19 mars 2011

Akvarell!

Akvarell, kära akvarell. Som jag har längtat! I tekning- och målningkurserna hittills har vi endast använt olja och linoljetempera. Det har varit lite svårt för mig eftersom jag är lite mer van vid akvarell som man använder på ett helt annat sätt. Det har varit väldigt kul. Vi började med att måla av frukter och grönsaker. Det va ett skönt sätt att komma igång men jag tröttnade ganska snabbt och målade i stället av Karin som satt framför mig och målade en paprika! Jag blev faktiskt nöjd med den, hon blev sig lik.



Andra dagen skulle vi ta med oss kläder man tyckte om eller som hade fina färger och så skulle vi måla av varandra. Här är min lärare som tar första passet, och konstigt nog blev första bilden en av de bästa. Bilden efter är på vackra Anna som tog med sig en päls i skiftande nyanser och tight svart klänning

Sist en snabbt gjord karikatyr när jag tröttnade på att vara allvarlig. Det är Simon som sitter och koncentrerar sig hårt på vad han målar. Det är Simon som jag fotade i det här inlägget.

Kram på er! //Maya

torsdag 17 mars 2011

We the people

Idag var jag och hälsade på i min svägerskas nyöppnade butik "We The People" som ligger på Nockeby torg! Det är en hudvård och presentbutik som har en massa ekologiska och lyxiga saker! Jag har några saker som säljs där! På bilden är örhängena som jag visade i det här inlägget. De är gjorda av ekologiskt handfärgat garn från Gotland och va en öppningspressent till butiken.

På den här bilden kan man se de flerfärgade örhängen som jag satt och knåpade på när jag hoppade in och jobbade i butiken för någon dag sedan. Jag tycker att örhängena blev mycket roligare när de var en kombination av två färger!
Här är en bild på det inre rummet. På bilden ser man också ett grafiktryck som jag gjort som också kommer säljas där. Jag ska ta dit lite fler bilder och jag tror att lisa också är sugen på att sälja några av sina grafiktryck från grafikskolan!
Här är en närbild på tavlan.
Jag hittade några supersnygga kuddar också. Vill ha!
Om du vill läsa mer gå in på butikens hemsida!
//Maya

måndag 7 mars 2011

Mössa och vantar


Hittade det här fina garnet och fick för mig att jag skulle virka en mössa. Det blev väldigt fint faktiskt. Inte lika varmt och gosigt kanske som stickat men det gick ju väldigt snabbt och lätt. Den såg lite platt ut så jag gjorde rosen i efterhand. Instruktionen till rosen hittade jag på Fröken Elsas virkblogg. När jag var klar hade jag massor med garn kvar så då blev det två freestylade vantar av resterna.


/Lisa

söndag 6 mars 2011

Klä om sulkyn!

Nu var det länge sen jag gjorde något inlägg här men tur är ju att jag har en så flitig syster! Jag har faktiskt inte helt legat på latsidan vad gäller pyssel och här är ett av de projekt som jag lyckats slutföra. Det är en gammal briovagn som jag hittade på en loppis och som jag har sytt ett nytt överdrag till. Jag sprättade helt enkelt upp det gamla tyget och klipte sedan ut delarna i det nya tyget. Det var lite svårt att få till proportionerna men det gör inget. Jag fodrade med ett gammalt överkast och sydde fast ett snedslå runt kanterna. Jag hade nog sönder tre nålar innan jag blev färdig med det så ett tips, ha en tjock jeansnål eller liknande om det blir många lager att sy igenom. Är väldigt nöjd med resultatet och längtar till i vår när vi kan börja använda den. En perfekt dagisvagn!

/Lisa

tisdag 1 mars 2011

Glasyrugnen öppnad!

Nu är mina öronkoppar äntligen klara. Jag har varit lite rädd för att glasera dem eftersom att det är nytt för mig så dom har fått vänta ett tag för att jag skulle våga. Jag hade egentligen tänkt att de skulle vara matt vita men bestämde i sista stund att de skulle vara blanka. Det blev bra!
Här är en bild på hur de såg ut när de var obrända.
Den lilla gruppen tillsammans. om man tittar noga kan man känna igen klasskamraternas öron. De som har suttit bredvid mig har snällt fått stå modell. Därför är öronen väldigt olika både i storlek och form!
Även mitt muminhus är färdigt! Huset fick bli i en ljusblå färg. Tanken är att det ska sitta en glödlampa i och jag har gjort en liten öppning i nederkant så att sladden ska kunna sticka ut. Taket gjorde sig väldigt bra med den här glasyren.

//Maya