fredag 25 februari 2011

Gallerirunda

Min keramiklärare Marie tog oss på gallerirunda idag. Vi var på Konsthantverkarna där vår lärare är med och sedan gick vi till Blås och Knåda och efter det Kaolin. Det var jättekul och inspirerande. Ställen som alla borde gå till då och då vad man än håller på med på dagarna. Jag tycker mycket om när man jobbar skulpturalt med keramik. Här är lite bilder på sånt jag såg som i alla fall jag tyckte var inspirerande!
Det är kul när man använder keramik på ett sätt som inte förväntas av det, som här när det är som tavla att hänga på väggen.
Här är en bild på en skål som är gjord med en speciell teknik som heter Rakubränning. Det innebär att man tar ut godset ur ugnen när det är väldigt varmt och sedan lägger det i sågspån och täcker till så att inget syre kommer åt. Då blir det så här fina skiftningar i glasyren! Jag har aldrig provat men det skulle vara kul att göra det någon gång.
I de här skålarna har man använt samma teknik fast med transparent glasyr och i stället för att lägga godset i sågspån har man lagt det i vatten och då krackelerar det så här. Sen får man gnida in sot så att krackeleringen syns. Mycket fint.


I de här fina formationerna gillar jag skuggorna som blir på väggen. Det blir en kul effekt.


//Maya

Vävningen fortsätter

Vävningen i veckan har varit lite omotiverad men har långsamt gått framåt. Jag prövade en ny teknik som jag har tänkt lite på. Eftersom att jag gör fyrkanter som går omlott så blir det hålrum mellan fyrkanterna. Det blir ganska fint på håll och jag funderar på om jag ska göra en liten väv med endast den här tekniken. Det blir lite som pixlar. Detta är en liten del i ett större vävprojekt som du kan läsa mer om i mitt förrförra inlägg som heter udda vävning.
//Maya

torsdag 24 februari 2011

Grafik!

Äntligen! Jag har längtat efter att få hålla på lite med grafik igen och tillfälle har inte funnits sen vi avslutade den kursen. Igår fick jag chansen och jag tog den. Det va jättekul! Jag hade nästan glömt hur kul det kan vara. Sista veckan som vi hade den kursen var alla så stressade så stämningen blev lite jobbig. Men nu är jag väldigt peppad på att fortsätta någon kväll till! Måste bara övertala någon mer att stanna med mig.
Det här är en fågel som jag slängde ihop på kanske 10 minuter. Det är kartongtryck som är det lättaste (tycker jag) och billigaste grafiksättet. Det är bara att skära ut i kartong och sedan rispa, skära eller vad som helst på det för att göra någon slags struktur där färg kan fastna. Sedan är det bara att måla shellak på och låta torka. Då är det klart att trycka med! Jag blev väldigt nöjd med fågeln! Jag gillar ojämnheterna som blev och kontrasterna.

slutligen vill jag dela med mig av en sak min lärarinna i målning sa till oss idag som jag tyckte va spännande och kändes bra. Jag kommer inte ihåg ordagrant, men det var ungefär så här:
"Fokuserar man alltid på det dåliga och försöker förbättra det kan det lätt ta över. Om man i stället fokuserar på det man tycker är bra och utvecklar det kan det blomma ut och överta det dåliga"

//Maya

tisdag 22 februari 2011

Udda vävning

Jag håller på med en väv med blåa, turkosa och gröna färger eftersom att jag älskar turkost. Det är en ganska udda väv eftersom Jag gör lite på fri hand och inte använder bommen. Det gör att trådarna inte behöver gå rakt. I stället använder jag fingrarna för att forma garnet i de former jag har lust med. Jag använder även lite olika rya-tekniker för att få lite textur i den. Tanken var att jag skulle tufsa till den lite efter jag vävt den så den blir lite "trasslig" och sedan lägga den i en hög med en stor glödlampa i. Det är därför den är väldigt gles på vissa delar för att det ska kunna lysa igenom! Får se hur det går. Jag har ingen aning om hur det kommer att se ut.

//Maya

måndag 21 februari 2011

Ekologiskt handfärgat garn!

Jag va på syfestival (mässa) i Älvsjö i lördags. Det var jättekul! Mamma köpte massa brodergarner och sånt och jag köpte dessa garner för att virka med! Det är ekologiskt och handfärgat och kommer från Gotland. Jag älskar känslan av att ha ett miljövänligt garn. Det blir finare på något sätt. Det fanns otroligt fina färgval och jag hade jättesvårt att välja. Hade helst velat ha alla färger!
Det var härvor så jag spenderade lördagen och söndagen med att rulla upp garnen. En tråkig men rogivande sak att göra. Speciellt eftersom att jag inte har något speciellt planerat för garnen så jag känner ingen stress.
Garnet är tunnare än vad jag oftast brukar virka med, därför tänkte jag att jag skulle virka en liten blomma på måfå för att känna på hur det va att virka med. Det va så kul att jag inte kunde sluta. De fick bli ett gäng örhängen.
Du kan läsa mer om vad vi hittade på syfestivalen på krunelurer och streck :)
//Maya

tisdag 15 februari 2011

Foto

Jag har gjort min första studiefotografering någonsin och det var jättekul! Jag fick lite hjälp med blixtarna av kalle som jag pratade om förut i det här inlägget. Första bilden är den som jag tycker blev bäst. Jag har framkallat den på två olika sätt, här är den varma. Jag kan inte bestämma vilken jag tycker bäst om. På bilden är Simon Elander som gå i min klass på nyckelviksskolan.
Det här är en annan klasskamrat, Agnese Cebere. Jag tror att det här är den bästa bilden på henne. Det var lite svårare att välja bilder att framkalla för att det fanns många bra. hon har ett spännande och vackert dock-likt ansikte.
Jag tror att jag ska försöka använda bilderna till att göra en grej jag har gått och tänkt på. Jag vill på något sätt använda akvarellfärg och få in det konstnärliga i bilden. får se om det blir av.
//Maya

måndag 14 februari 2011

Gubbar och gatuvirkning!

Idag har två bra saker hänt!
1. Jag fick se mina keramikgubbar färdiga med glasyr och de blev lyckade! De två under är de första beställda av mina klasskamrater Karin och Emma! synd bara att den enda kameran jag hade innan vi gick skilda vägar var min kära mobiltelefon så bilden blev dålig.
2. På vägen hem stötte jag dessutom på detta fina verk bara 15 meter från min dörr! Jag blir alltid lika glad när någon lagt ner energi och tid för att göra sin omgivning finare! Det här var dessutom ett av de finaste gatukonstverket av virkat jag sett! Mycket uppmuntrande.
//Maya

söndag 13 februari 2011

Gästbloggare Mamma mu

En sån ära att få vara gästbloggare här. Jag har börjat brodera på gamla dagar. Sedan ett par veckor tillbaka. Annars har jag mest traumatiska minnen från syslöjden och ett litet svettigt broderi på ett barnörngott som tog en hel termin att göra. Så fort jag fick välja, valde jag träslöjd istället.

Nu är jag fri från frökens hökblick och kan göra som jag vill. Planen är att sy och dekorera en poncho av filt, som jag handlat på Lajv-avdelningen på Textilcentrum i Sundbyberg.

Allt är lite snett och vint. Jag lyckades inte rita upp någon vägledning på den lurviga filten. Garnet jag broderar med kommer från ett nystan flerfärgat garn som väl egentligen är tänkt att sticka sockor av. Det har jag nystat upp i smånystan.

Jag har haft en broderibok till nattlektyr för att lära mig olika stygn. Här har jag experimenterat på lite småbitar vi hade kvar sedan vi sydde medeltidsmantlar för en massa år sedan.

Det är väldigt rogivande att brodera. I alla fall sånt här fritt broderi utan trådräkning och med rejält garn så att det händer något.

Tack för mig! Välkommen att besöka mig hos Krumelurer och streck.

fredag 11 februari 2011

Glasyren är klar!

Här är lite bilder på hur glasyren blev på de föremål jag testglaserade förra veckan! På skålen under har jag en vit krackelerande glasyr med lite glas och mosaikbitar i som har smält. Det krackelerade i det vita syns bara om man sotar in det så man måste inte se att det är krakelerat men jag funderar på att göra det på utsidan för att se hur det blir!
På bilden under visar jag samma saker som i det här inlägget och de är placerade likadant för att man ska kunna se hur sjukt stor skillnad det är före och efter ugnen! Även här har jag lagt mosaik i botten.
Här är en groda som jag också gjorde förra veckan men som inte är bränd än. Jag har målat den med engob som är en färg som är gjord på lera. Även här blir färgerna inte som man tror de kommer bli. De röda och grå kommer bli två olika blå färger som sedan kommer bli gröna när jag doppar lilla grodan i gul glasyr! De var det ända sättet vi hade för att kunna göra en snygg grön färg. några av de små gubbarna jag visade förut är i en glasyrugn just nu! Det ska bli spännande att se hur de blir!
//Maya

torsdag 10 februari 2011

Styling och sånt

Min kompis kalle är fotograf. Jag jobbade lite med honom som stylist/assistent/planerare och brukade planera, hitta modeller, ställen och kläder som ska passa ihop. Han fixade ljussättning och fotograferingen. Det var jättekul att planera och tänka ut hur det skulle bli. Vi är bra vänner och hade kul när vi jobbade ihop. På bilden under är min kompis Gustav uppe på Skinnarviksberget. Det är ett av Gustavs och mina favoritställen, jag tycker att bilderna blev bra!
Bilden under brukar jag och Kalle kalla liljan. Det är en tjej som heter Linn och tanken med fotona var att det skulle vara liljor med men de bilderna blev inte lika bra. Jag hade dock använt pollengrejen på liljornas pistiller som ögonskugga vilket är ganska coolt. Jag gillar även att hennes öga är hälften brunt och hälften blått. Nu på lördag har vi bestämt att vi ska göra någonting igen! Får se vad det blir. Har en plan men vi får se hur det går.
Kolla Kalles hemsida här
//Maya

onsdag 9 februari 2011

Stickad mössa

Det här är en mössa som min pojkvän Jocke har stickat! Det var det första och troligtvis det sista han har stickat! Men det är ett bevis på att han kan om han vill. Den blev lite liten så hans systers barn fick den och han passar väldigt bra i den och skryter gärna om att hans morbror har stickat den.
//Maya och Jocke

tisdag 8 februari 2011

Vävning

Jag har börjat väva lite i skolan. Jag var väldikt skäptisk innan jag hade börjat eftersom att jag har gjort det förut och inte tyckt att det varit speciellt kul. Men trots att det går långsamt tycker jag faktiskt att det är ganska kul den här gången! Jag tror att det beror på att vi inte behöver fokusera så mycket på det traditionella hantverket utan mer på det konstnärliga och att man kan experimentera! På bilden nedan ser man ett prov som jag vävt på en redan uppspänd väv. Den är ca 4 ggr så bred som man ser på bilden och jag har mest prövat hur det går att byta färg mitt i väven. Det var ganska kul men tidsödande.
Här ser man min vävstol där jag har spänt upp en ljusbeige varp. Det här har tagit två hela dagar och det är ännu inte riktigt klart. Det är inte precis att bara sätta sig och väva. Våran lärare räknade ut att av 18 dagar som vi har den här kursen kommer vi kunna väva ca 6 av dem. Jag har lite försprång eftersom jag gjort det förut så det blir kanske några extra dagar för mig.
Här är Anna som sitter och pillar med sin varp.
//Maya

måndag 7 februari 2011

Till glasyrbränning!

Nu har jag lekt lite med glasyr för att se hur det blir! Färgerna kommer inte alls se ut som de på bilden, den lila blir svart till exempel men jag kommer inte riktigt ihåg vad de andra blir. Det skulle jag ha skrivit upp :) Det blir spännande!
//Maya

fredag 4 februari 2011

Utställning

Klassen ock jag hade en liten utställning i nyckelviksskolans matsal dit vi bjöd lite familj och vänner så att de kunde se vad vi höll på med i skolan! Här under ser man lite av mina saker! Två självporträtt som har varit men på bloggen förut, lilla ensamma grodan, tre krokibilder, sex grafiska blad en växtbild och en skulptur! Bredvid det ser man ett tyg och ett självporträtt av Anna i min klass.
Här är Viktors saker! Hans tyger är väldigt fina. Man ser att han gärna jobbar stort.
Simon har gjort detta. Jag älskar fågeltyget! Han har inrett sin utställningsplats snyggt och stilrent!
Här är Agnes målningar till höger och Karins till vänster.
Johannas saker. Älskar tyget och hela hennes stil. Den är rörig men mycket uttrycksfull och känslosam. Det gillar jag.
Här är Emmas saker!
Här är Edits grejer. Också mina favoriter. Fint uppställt med ett värmeljus bakom ekorren!
Här är Danielas, hon har gjort ett porträtt av mig i lera som man kan se på bilden. Det är långt ifrån så det är svårt att se att det är jag men det är det i alla fall!
Detta är Antons svenska flagga och hans TV-skulptur som är full med bomull. Väldigt fint presenterat tycker jag! Himla snyggt. och provocerande :)
Detta är ett mycket konstnärligt tryck som Agnes har gjort. Det är en köttklump som står för liv och är omgiven av statiska former. Hon gjorde det i textilen när vi fick tre ord att inspireras av. Jag kommer inte ihåg exakt vad hon hade men det var något med statiskt.
Det var kul att ha utställning och det var lärorikt att sätta upp, passa in och planera den!
//Maya

torsdag 3 februari 2011

keramikgubbar och groda!

Idag fick vi en ny uppgift i skolan. Det var att göra en organisk form, en skulptural uppgift till skillnad från den förra som var bruksföremål. Jag gjorde en grodan som är på bilden. Jag gillar grodor och det är ett återkommande djur i mina saker.
För att den ska torka jämt har jag plastat in fötterna eftersom de är tunnare och torkade väldigt snabbt medan kroppen var väldigt fuktig. Jag tror att jag vill glasera den i en ljus grönblå färg. får se hur det går eftersom jag använde en mörk lera.
Efter skolan stannade jag och några till kvar i skolan och fortsatte jobba. Dagarna känns så korta och flyger iväg så det är bäst att göra det mesta av dem. Idag gjorde jag en massa roliga gubbar med olika miner. Jag gjorde ett litet hål genom huvudena så att man skulle kunna använda dem som halsband. Jag funderade över om det kanske var humörsgubbar som visar vilket humör man är på! Är man sur tar man på sig en surgubbe och är man glad tar man en munter! Nederst i bilden är bakisgubben.

Här är gänget, jag gjorde några till efter att bilden togs så jag tror att det blev ca 22 stycken humörsgubbar. Både blyga, arga, trötta, glada och förvånade.
//Maya